Kalasaadhana

Kalasaadhana er en danseskole, som ble etablert i 2002. Senteret driver hovedsakelig med undervisning og trening i tamilsk tradisjonell dans, Bharatha Natyam for barn, og unge. Senteret produserer temabasert dans, dansedrama og arrangerer årlige forestillinger.  Skolen har godt samarbeid med kunst og kultur miljøet i Bærum og Oslo, deriblant gjennomført en rekke prosjekter med temaer om inkludering og mangfold.

Kalasaadhana danseskolens direktør og danselærer Kavitha Laxmi er opptatt av å skape temabaserte forestillinger med referanse til tamilsk og norsk litteratur og nye samtidsrelaterte spørsmål om menneskeheten og samfunnsproblemer. Med fokus på universelle spørsmål om menneskeheten, er danseskolen åpent for å inkludere verdenslitteratur i den tematiske foryngelsen av tradisjonell dans. Kalasaadhana opprettholder uavhengighet i valg av emne og ser for seg å utvide omfanget av tamilsk dans ved å gi estetisk rom til alle nyanser av indre søken i det menneskelige sinn.

Paintings Alive

Kalasaadhana danseskolen markerte 21-års jubileum søndag den 22.januar 2023 på Bærum kulturhus. Kvelden var fylt med et forrykende tamilsk tradisjonelt danseshow og danseteater.

Kunstnerisk opptredener  ble den 22.januar presentert i to temabaserte deler. Den første delen var ‘gruppedanseinnslag’ basert på de 11 formene i Tamilsk tradisjonell dans, Nāṭṭiyam. 

Etter pausen tok danseteateret med tittelen ‘Paintings Alive’ publikumet til en spennende reise gjennom malekunstneren Ravivarma’s malerier og temaer som han uttrykte gjennom sine kunstverk.

Ravivarma! Et uunngåelig navn i indisk malerkunst. Hans omfattende spekter av arbeid identifiseres av estetisk glans, spiritualitet og historiefortelling.

Navarasas (de ni typer følelser), inkarnasjoner, mytologi og epos, nye former for guder, kongelighet, Indisk estetisk, livssykdommer – alle disse aspektene ble temaer for Ravivarma sine malerier.
Det å krysse gjennom de ulike lagene i Ravivarma’s kunstverk og søke etter kjernen er en fristende reise for kunstelskere.

Denne danseteateret tok sikte på å utforske de grunnleggende aspektene i indisk kunst gjennom øynene til Ravivarma, nemlig gjennom Ravivarma’s utvalgte malerier. Det vil bli fylt med søken etter visdom, spiritualitet, historiefortelling, skjønnhet, symbolisme, realisme, romantikk, kjærlighet og begjær.

Konseptet til dette stykke var utviklet av Kavitha Laxmi. Stykke er også regissert og koreografert av henne. Scenografi, lysdesign, musikk og koreografi er nevneverdige. Ravivarma sine malerier beveget seg på scenen og ga en fullverdig visuell innvirkning og opplevelse.

Foto av Thas Kugathas og Ramesh Sivarajah



புதுப்பிப்பு│Update: 09.10.2023

Leave a comment